سفر بخیر ...

خطرات شغلی پزشکان و پرستاران

پزشکان، پرستاران و پیراپزشکان معمولاً با جان افراد و جسم آن ها سر و کار دارند و این موضوع مسئله را بسیار مهم می کند. پزشکان و افراد شاغل در کادر درمان هم انسان هستند و گاهی خستگی و یا نداشتن آگاهی کافی از نوع بیماری بروز کرده از فرد مراجعه کننده، باعث بروز مسائل جانبی جسمی و حتی مرگ در بیماران می شود. اینکه پزشکی بر اثر سهل انگاری و یا اشتباه سهوی باعث مرگ و یا نقص عضو بیمار شود مسئله بسیار بغرنجی است که می بایست به آن توجه شود.

خطرات شغلی پزشکان و پرستاران

شغل پزشکی و اشتغال در کادر درمان یکی از جذاب ترین شغل ها در میان افرادی هست که قصد دارند برای خود کار و تخصصی داشته باشند. همانطور که رشته های مرتبط با گروه پزشکی در دانشگاهها هم بسیار جذاب هستند. اینکه توانایی درمان و یا پیشگیری از بیماری ها را داشته باشی یا بتوانی با استفاده از دستگاهها و ابزاری پیشرفته، مسائل جسمی ایجاد شده برای بیماران را تشخیص دهی، احساس بسیار خوبی به شما دست خواهد داد و احساس می کنید که به جهان در حال گسترش کمک می کنید.

با توجه به طیف گسترده و انواع خدماتی که در زمینه پزشکی در جامعه وجود دارد، دانشجویان معمولاً بعد از گذراندن دوران کوتاهی که دروس و مباحث علمی مشترک دارند، به سمت تخصص های جداگانه هدایت می شوند و سعی می کنند که آگاهی علمی خود را در شاخه خاصی از علم پزشکی پیش ببرند. در این میان افرادی هم هستند که به شغل دستیاری یا پرستاری هم علاقه مند هستند و در این شاخه مشغول به تحصیل می شوند. شغل این افراد بیشتر جنبه مراقبت از بیمار دارد تا تشخیص و درمان و معولاً راهکارها و دستوراتی را که پزشک معالج برای بیمار تعیین می کند را اجرا می کنند که البته شغل بسیار مهم و تأثیرگذاری هست.

اما نکته بسیار مهمی که در علم پزشکی وجود دارد این است که پزشکان، پرستاران و پیراپزشکان معمولاً با جان افراد و جسم آن ها سر و کار دارند و این موضوع مسئله را بسیار مهم می کند. هر بار که بیماری به یک پزشک مراجعه می کند مانند یک نمونه مهم و یک انسان با جان و جسم مربوط به خودش هست. و البته پزشکان و افراد شاغل در کادر درمان هم انسان هستند و گاهی خستگی و یا نداشتن آگاهی کافی از نوع بیماری بروز کرده از فرد مراجعه کننده، باعث بروز مسائل جانبی جسمی و حتی مرگ در بیماران می شود. اینکه پزشکی بر اثر سهل انگاری و یا اشتباه سهوی باعث مرگ و یا نقص عضو بیمار شود مسئله بسیار بغرنجی است که می بایست به آن توجه شود. در تمام کشورها این مسئله تحت عنوان خطای پزشکی مورد بررسی قضایی قرار می گیرد و پزشک و پرستاری که در این فرآیند مقصر شناخته شوند، مشمول پرداخت جریمه و یا غرامت (که در ایران به آن دیه گفته می شود) خواهند شد. البته این ها به فرض غیرعمدی بودن خطای پزشکی هست که در اغلب موارد هم همینطور است. در صورت عمدی بودن خطای پزشکی، مجازات جزایی هم برای خاطی در نظر گرفته خواهد شد.

حال در نظر بگیرید که شغل حرفه ای پزشکی و پرستاری، با مسئله ای روبرو است که هر روزه امکان بروز دارد. یعنی اشتباهی در درمان که گاه منجر به حتی فوت بیمار هم می شود. چه باید کرد؟ اینطور که ریسک یک پزشک در شغل خود بسیار بالا رفته و حتی امکان دارد که گاهی با بروز چند مسئله درفاصله زمانی کوتاه باعث از درست رفتن کل درآمد و بدهکار شدن و یا حتی ورشکستی مالی افراد هم شود. چرا که میزان غرامتی که باید برای هر نفر بپردازند گاهی به میزان چندین برابر درآمد آن ها هم می شود.

در این زمینه یک راهکار وجود دارد که پزشکان و پیراپزشکان می توانند با خرید بیمه مسئولیت حرفه ای برای خودشان، پرداخت خسارت ناشی از این خطاهای سهوی در پزشکی را به شرکت بیمه بسپارند.

بیمه مسئولیت پزشکان و پیراپزشکان

بیمه مسئولیت پزشکان و پیراپزشکان این مزیت را دارد که شخص می تواند به میزان مشخصی از غرامت را برای خود در طول یک سال تضمین کند و حتی اگر مسئله ای تا چهار سال بعد هم ناشی از عملیات پزشکی که در زمان مدت بیمه انجام داده، خسارت دریافت کند. به این معنی که در صورتی که شخص بیماری یا بازماندگان یک بیمار فوت شده تا چهار سال بعد هم به دادگاه مراجعه کرده و علیه پزشک یا پرستاری که احتمال می دهند خطایی کرده که منجر به فوت یا نقص عضو بیمار شده شکایت مطرح کردند، و دادگاه هم پزشک را در آن مسئله مقصر شناسایی کرد، شرکت بیمه به جای پزشک که بیمه گذارش هست خسارت را پرداخت می کند.

درواقع بیمه مسئولیت برای پزشکان و پیرا پزشکان به صورت جداگانه صادر می شود و اینطور نیست که اگر مثلاً پزشکی در مطب خود دارای دستیاران و پرستارانی هست، با بیمه مسئولیت خود نیازی به خرید بیمه مسئولیت پیراپزشکان نداشته باشد. بلکه هر شخص به میزانی که مقصر بوده بعداً می بایست غرامت پرداخت کند.

نکته بعدی در زمینه بیمه مسئولیت پزشکان این است که پزشکان با توجه به میزان ریسک شغلی که در تخصص خود دارند، گروه بندی شده اند و هر گروه نرخ حق بیمه مربوط به خودش را دارد. به طور مثال در هر شاخه پزشکی، افرادی که عمل جراحی انجام می دهند از ریسک بالاتری برخوردار بوده و در شرایط مشابه حق بیمه بیشتری هم می پردازند. همینطور اگر افرادی دانشجو و یا رزیدنت هم باشند، حق بیمه بیشتری می پردازند به دلیل اینکه تجربه کمتری دارند و احتمال خطای پزشکی به دلیل تجربه کم در آن ها بالاتر است.

همچنین افرادی که در چندین بیمارستان یا مرکز درمانی مشغول به فعالیت هستند، می توانند آدرس تمام مراکزی که در آن ها فعالیت می کنند را در بیمه نامه مسئولیت خود ذکر کرده و در تمام این مراکز تحت پوشش بیمه باشند.p>

در بیمه مسئولیت پزشکان و پرستاران، در صورتی که شخصی در بیمه نامه خود خسارت نداشته باشد، این امکان وجود دارد که سالهای بعد این عدم خسارت به عنوان سابقه برای او منظور شده و از تخفیف عدم خسارت برخوردار شود و قاعدتاً حق بیمه کمتری را هم پرداخت خواهد کرد.

تمدید بیمه مسئولیت پزشکان هم یکی از مسائلی هست که باید جدی گرفته شود. چرا که ممکن است که در مدت زمان کوتاهی که شما فراموش کرده اید بیمه نامه خود را تمدید کنید، مسئله ای بروز کرده و تحت پوشش بیمه نباشد. معمولاً با توجه به اینکه نرخ دیه در ایران هر ساله اضافه می شود، لازم است که در زمانی که دیه جدید توسط قوه قضائیه یا وزارت دادگستری اعلام شد، افرادی که دارای بیمه نامه فعال هستند با درخواست الحاقیه و پرداخت حق بیمه متناسب با میزان افزایش تعهدات، بیمه نامه خود را به روز کنند تا تعهدات بیمه نامه با میزان دیه سازگار باشد. البته در این میان افرادی هم هستند که بیمه نامه خود را معمولاً با تعهدات بالاتر تهیه می کنند تا اگر افزایش دیه هم ایجاد شد مجبور به دریافت الحاقیه نباشند و اتوماتیک برای سالهای بعد هم به نسبت تعهدات جدید می توانند پاسخگوی خسارت های احتمالی ایجاد شده باشند.

تمدید بیمه مسئولیت پزشکان و پیراپزشکان

پرستاران خطر را جدی بگیرند

در میان شغل های مرتبط با موضوع پزشکی، پرستاران و پیراپزشکان معمولاً فشار بسیار بیشتری را تحمل می کنند. از نظر فعالیت پزشکی، تقریباً همپای پزشکان کار می کنند، اما درآمد کمتری هم دارند. ضمن اینکه به دلیل اینکه تخصص و علم کمتری نسبت به پزشکان هم دارند، این امکان هم که به صورت سهوی باعث آسیب به بیماران شوند هم زیاد هست. ضمن اینکه بیشتر پرستاران به صورت شیفتی فعالیت میکنند و فعالیت در شیفت شب هم با سختی هایی که دارد ممکن است باعث خستگی و تمرکز پایین و بروز حوادثی ناگوار شود. بنابراین لازم است که پرستاران حتی بیشتر از پزشکان عمومی و متخصص به وضعیت شغلی خود و ریسک هایی که با آن روبرو هستند توجه کرده و برای آن راهکار بیاندیشند. البته راهکاری که بیمه مسئولیت پیراپزشکان در نظر گرفته است، تا حد زیادی ریسک مربوط به قصور این افراد را تحت پوشش قرار می دهد و از تبعات مستقیم مالی آن جلوگیری می کند، اما لطمه ای که به شغل فرد وارد می شود قادر به اندازه گیری به صورت مالی نخواهد بود. همچنین نوع شغلی که پرستاران دارند، و اینکه در معرض بیماری های مختلف عفونی قرار دارند و همانطور که عنوان شد با شیفت های شب، امکان فرسودگی در این قشر بسیار بالاست. ضمن اینکه وضعیت استخدامی پرستاران هم در کشور ایران موضوعی دنباله دار بوده که استخدام نشدن آن ها و عدم امنیت شغلی برای پرستاران همواره باعث اعتراض بوده است. بنابراین استرس از دست دادن شغل را در کنار تمام خطرات و ریسک های شغل پرستاری قرار دهید تا متوجه شوید که یک پرستار چرا از یک پزشک حتی ریسک و خطر بیشتری را تحمل می کند. شاید الگو گرفتن از کشورهای پیشرفته در زمینه برخورد با جامعه پزشکی و نحوه مواجهه با ریسک های این گونه شغل ها بتواند در این زمینه راهگشا بوده و رضایت خاطر پزشکان و پرستاران را به همراه داشته باشد.

فرم ارتباط با ما